Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Harrachov má díky dřevosochání betlém v životní velikosti

25. 07. 2016

Od středy 20. července až do soboty 23. července se v harrachovském areálu pensionu Bílá voda konal již 3. ročník akce s názvem Svatoanenské dřevosochání.

V letošním roce proběhlo středeční přivítání dřevosochařů slavnostnějším způsobem, kterého se zhostil německý orchestr z Braunschweigu, jež využil toho, že měl týdenní soustředění v blízkých Rejdicích. Sedm dřevosochařů, kteří se k nám do Harrachova sjeli z různých koutů naší země, měli v letošním roce za úkol vytvořit pro město pět základních betlémských postav. Do dražby pak byla vyrobena zvonička a postava pána hor Krakonoše. Sobotního slavnostního zahájení se pak ujala starostka města Eva Zbrojová a hejtman Libereckého kraje Martin Půta společně s mysliveckými trubači z KRNAPu. Samotná akce vyvrcholila již zmíněnou dražbou a doprovodným programem, kde nechybělo již tradiční vystoupení vrchlabské kapely Vacancy, dechberoucí sokolnická ukázka Milana Straky a jeho majestátných ptačích svěřenců nebo loutková pekelná pohádka pro děti v podání divadla Kozlík.

Za 5.000 Kč vydražený Krakonoš našel svůj nový domov v Netvořicích u Benešova a zvonička zůstala v Harrachově, kdy ji po urputném souboji nakonec vydražili za 12.500 Kč majitelé areálu pensionu Bílá voda. Získané peníze z dražby pomůžou uhradit náklady spojené s pořádáním této akce. Městu Harrachov zůstane památkou na šikovné ruce dřevosochařů ze dřeva zrozená Marie, Josef, Ježíšek v jesličkách a postavy Tří králů. Ti všichni budou o adventním čase zdobit městský park. 

TZ Město Harrachov

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624