Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Lesní cesta Bedřichovská je po roční rekonstrukci průjezdná bez omezení

20. 10. 2016

Lesní cestu Bedřichovskou, páteřní komunikaci mezi obcí Bedřichov a bývalou sklářskou osadou Nová louka v Libereckém kraji, zrekonstruovaly Lesy ČR za 17,8 milionů korun. Práce na 2,3 kilometrech začaly loni. Nyní je cesta opět průjezdná. Nedaleko opět stojí tak zvaný Gahlerův kříž, historická sakrální památka Jizerských hor.

Cestu využívají návštěvníci loveckého zámečku Nová Louka, ale i cyklisti a pěší turisté. Lokalita je významnou křižovatkou jizerskohorských letních i zimních turistických cest. „Odstranili jsme hluboké výtluky a upravili špatné rozhledové poměry. Nový je asfaltový povrch. Most přes Červený potok zpevnila ocelová lana. Vyčistila se také všechna odvodňovací zařízení. Ta lemují nová zábradlí z dřevěných sloupů,“ řekl krajský ředitel Lesů ČR z Liberce Ludvík Řičář. Podél komunikace byla instalována dřevoocelová svodidla.

Součástí lesní cesty byl také Gahlerův kříž, který zde stál do 60. let minulého století. Postavil ho hajný Gahler na památku své dcery. Kříž byl zaznamenán v mapě už v roce 1843. V minulosti jej však stavebníci při rozšiřování lesní komunikace odstranili. „Ve spolupráci se spolkem Patron jsme kříž opět vrátili ke křižovatce lesních cest u Nové Louky a 21. října bude vysvěcen,“ dodal ředitel Řičář. Do projektu investovaly Lesy ČR celkem 70 tisíc korun. 

TZ: Lesy ČR/Mgr. Eva Jouklová (725 257 900; jouklova@lesycr.cz)

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624