Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Umí bezpečně surfovat na internetu. Žáci za znalosti o internetové bezpečnosti dostali hodnotné odměny

08. 12. 2016

Liberecký kraj ocenil vítěze online kvízů s tematikou internetové bezpečnosti, které byly jednou z částí projektu „Kraje pro bezpečný internet“. Žáci zapojených základních a středních škol odpovídali na otázky týkající se nástrah internetu a správného chování ve virtuálním světě. Ti úspěšní si v úterý 6. prosince přišli na krajský úřad pro hodnotné ceny. Vítěz složitější varianty, Kvízu Plus, bude soutěžit v celorepublikovém kole.

Do projektu, který má zvýšit informovanost o rizicích internetového prostředí, se školy přihlásily letos v květnu. „Na webových stránkách www.kpbi.cz pro ně byly připravené e-learningové kurzy. Po jejich prostudování si žáci získané znalosti vyzkoušeli v kvízu. Pokud odpověděli správně, postoupili do slosování o hodnotné ceny. Z nich pak pracovní skupina prevence kriminality Libereckého kraje vylosovala tři úspěšné řešitele,“ popisuje Linda Ehrenbergerová, která měla projekt v Libereckém kraji na starosti.

Z X-boxu se tak radoval Lukáš Valenta (ze ZŠ Turnov, 28. října), který kvíz odevzdal za 8:30 minut. Tablet získal Filip Bukvic (ze ZŠ Turnov, 28. října), ten kvíz správně vyplnil za 10:30 minut a mobilní telefon si odnesl Matěj Jodas (ze ZŠ Jablonec nad Nisou – Mšeno), který se soutěží probojoval za 13:30 minut.

Žáci také mohli soutěžit v náročnější variantě Kvízu Plus. Pět nejrychlejších, Pavel Zeman (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa), Eliška Havlová (Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Liberec), Jan Brzula (Soukromá podnikatelská střední škola Česká Lípa), Zuzana Šťastná (ZŠ Turnov, 28. října) a Matyáš Laský (ZŠ Jablonec nad Nisou – Kokonín), pak na záludnější otázky odpovídali přímo v úterý na krajském úřadě. V nejrychlejším čase odpověděl Pavel Zeman, který bude Liberecký kraj reprezentovat v celorepublikovém kole. To se uskuteční v únoru příštího roku v sídle Středočeského kraje v Praze.

„Osobně takové projekty vítám, protože dnes a denně slyšíme o nástrahách internetu a je potřeba vědět, jak se chovat, co je vhodné zveřejňovat třeba na facebooku nebo instagramu. Jsem rád, že žáci, které jsme ocenili, to dobře vědí. Všem gratuluji a věřím, že se do soutěže zapojí v příštím roce i další školy,“ říká Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro řízení rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. Ten společně s Václavem Machem, zástupcem společnosti Microsoft a partnerem projektu, předal vítězům hodnotné ceny a upomínkové předměty Libereckého kraje.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624