Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zakladatele Severáčku bude připomínat pamětní deska

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 21. 09. 2017 14:53
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký dětský pěvecký sbor Severáček slaví letos vstup do své 60. sezóny. Nejen toto výročí, ale především významné osobnosti jeho zakladatelů Jiřiny a Milana Uherkových připomene nová pamětní deska na Domě dětí a mládeže v Riegrově ulici, který byl dlouho dobu „domovem“ sboru. Slavnostní odhalení se koná tuto neděli 24. září v 15 hodin.

Vzpomínka na manžele Uherkovy, kterou připravuje architekt Jiří Janďourek a kolektiv, bude velmi netradiční, a to, jak se nabízí – zvuková. Bude umístěna v tzv. akustickém zrcadle, což je plocha vyhloubená do stěny, která absorbuje a zesiluje zvuk přicházející zvenčí. „Hledali jsme netradiční formu připomenutí manželů Uherkových, a protože se jedná o hudbu, využili jsme stávající budovu, kde sbor zkoušel. Prohloubení do budovy symbolicky vyjadřuje hluboký význam založení Severáčku,“ dodává Janďourek.

Nápad zhmotnit vzpomínku na zakladatele Severáčku vznikl letos v dubnu, a to přímo v řadách bývalých členů sboru. Ke slavnostnímu odhalení dojde tuto neděli 24. září v 15 hodin. „Deska je připomenutím práce manželů Uherkových a mám velkou radost, že u toho můžeme být,“ říká současná sbormistryně Severáčku Silvie Pálková a dodává: „Samozřejmě se zde bude zpívat, především písně v úpravě Milana Uherka, které znají všechny generace Severáčku. Budu ráda, když se na tomto místě společně potkáme a zavzpomínáme na tyto významné sborové osobnosti, jakými Jiřina a Milan Uherkovi bezesporu jsou.“

Krásné dětské hlasy, vysoká umělecká úroveň a především úsměv a radost ze zpěvu – tím vším již téměř šedesát let obdarovává své posluchače doma i za hranicemi SEVERÁČEK, liberecký dětský sbor ZUŠ.

Od svého založení v roce 1958 manželi Jiřinou a Milanem Uherkovými představuje Severáček velkou „sborovou rodinu“ – ve čtyřech přípravných odděleních a koncertním sboru nyní zpívá na dvě stě padesát děvčat a chlapců od čtyř do osmnácti let.

Za šest desetiletí trvání prokázal Severáček své mimořádné kvality mnohými vítězstvími v domácích i zahraničních soutěžích. Nadšené ovace publika provázely Severáček v několika zemích, naposledy v říjnu roku 2016 v Jižní Koreji. V roce 2005 sbor reprezentoval Českou republiku na Světové výstavě EXPO v Japonsku. Severáček bývá též hostem Pražského jara – naposledy zde vystoupil se samostatným recitálem v roce 2013.

Sbormistryní a uměleckou šéfkou Severáčku je Mgr. Silvie Pálková, absolventka Pardubické konzervatoře a Univerzity Hradec Králové. Je často zvána do porot našich a mezinárodních soutěží (Llangollen, Cantonigros ad.), organizuje sborové přehlídky a semináře, působí též jako sbormistryně smíšeného pěveckého sboru Ještěd a sólová zpěvačka.

Zdroj:

SEVERÁČEK, liberecký dětský sbor ZUŠ

Bc. Aneta Dlasková, PR Specialista

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky